EL TAST DE LA MITJA 2023 · 28/10/10:30

D
H
M
S

Joves que han emigrat sols es preparen per córrer la Mitja Marató de Granollers

El Departament de la Presidència a través de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i la Federació Catalana d’Atletisme han arribat a un acord gràcies al qual joves que han emigrat sols i que viuen en centres de la Generalitat han començat a practicar atletisme i a participar en algunes curses.
Aquests nois han estat convidats a participar en la Mitja Marató de Granollers –concretament, en la modalitat de 5 quilòmetres-, que tindrà lloc el proper 24 de febrer. Aquesta iniciativa –batejada amb el nom de La Mitja Acull- ha estat presentada avui, amb la presència del secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras; la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva; el president de la Federació Catalana d’Atletisme, Joan Villuendas, i Toni Cornellas, president de la Mitja Marató de Granollers.

L’objectiu del projecte és procurar la inclusió social mitjançant l’esport de base; constituir una xarxa de suport als joves amb entitats esportives i persones de l’entorn; desestigmatitzar el col·lectiu, i promoure els hàbits saludables entre els nois.
La Federació Catalana d’Atletisme s’encarrega de la recerca dels clubs i entitats esportives i dels entrenadors; la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física proporciona material als nois i gestiona l’assegurança i el transport, i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies coordina la participació dels joves, els centres i les entitats que les gestionen. Tot això amb el suport dels Ajuntaments dels municipis afectats, que faciliten els espais.
De moment, hi ha una trentena de nois que s’entrenen a les instal·lacions del Club Atlètic Montornès, el Centre Atlètic Laietana, el CN Banyoles, el Club Atletisme de Mollet, el Club Atletisme Canet, el Club Atlètic de Vic, la Unió Atlètica de Lleida i la Unió Atlètica Montsià. S’estan tancant acords amb altres clubs i centres per fer extensiva la pràctica de l’atletisme, ja que hi ha més nois interessats.
A banda d’això, els nois d’un centre de Sant Just Desvern han anat fent diverses activitats relacionades amb l’atletisme i fins i tot van participar en la Cursa Solidària de Sant Joan de Déu el setembre passat.
El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha destacat que “l’esport és un vehicle per competir però alhora té una funció integradora molt evident. La Mitja fa un pas endavant i és pionera explicant que aquest col·lectiu de joves es pot integrar a la societat a través de l’esport. Gràcies a la participació a la Mitja i a la preparació prèvia ajudem a incorporar l’esport com a activitat diària en aquests joves. Aquesta és una iniciativa pionera que espero que copiïn altres esports.”
La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, per la seva banda, ha subratllat que es tracta d’un “projecte de sensibilització social, molt positiu per als nois perquè facilita la integració en el municipi, en els clubs, que puguin fer noves amistats.” Oliva ha afegit que “la integració social a través de l’esport i la transmissió de valors com l’esforç, el compromís o la solidaritat els va molt bé en el seu procés d’autoestima i de refer-se de situacions traumàtiques”.
El president de la Federació Catalana d’Atletisme, Joan Villuendas, ha remarcat l’alta qualificació dels entrenadors que preparen aquests nois i ha explicat que hi ha 9 centres de joves tutelats que estan treballant a ple rendiment.
Al seu torn, el president de la Mitja Marató, Toni Cornellas creu que els nois que participin en la cursa “viuran una jornada diferent, que segurament no hauran viscut mai i això servirà d’al·licient per a altres”. També ha avançat que hi haurà altres proves que se sumaran a la iniciativa.
La Mitja Marató de Granollers és una cursa d’anada i tornada de Granollers a la Garriga passant per les Franqueses del Vallès, que s’organitza des de fa 33 anys. Amb el temps, s’han incorporat un ventall més ampli de curses per afavorir una participació més diversa i, per això, hi ha recorreguts de 5, 10 i 21 quilòmetres i una caminada el dia 23 de febrer de 4 quilòmetres pensada per gent gran o amb discapacitat. Es mobilitzen més de 10.000 persones entre els 2 dies.